• Dukes toernooi in Den Bosch, 7 juni 2014

  Dukes toernooi in Den Bosch, 7 juni 2014

  Aangezien iedereen dit Pinksterweekend op Texel of Pinkpop leek te zitten werden met moeite zeven turven verzameld om in alle vroegte naar Den Bosch af te reizen op deze tropische zaterdag.

  Het Dukes jeugdtoernooi was het laatste toernooi van het seizoen, en ook de laatste keer dat de tweedejaars turven speelden voordat ze straks doorschuiven naar de benjamins. Daarmee ook de laatste keer dat coach Nick in het veld stond als coach van de turven. Desondanks waren de verwachtingen niet al te hoog gespannen: we misten een aantal sterke spelers en moesten het doen zonder wissels. We hadden echter wel de mentale steun van Marc, de grote broer van turf Thomas, zelf spelend bij de cubs, die voor de dag assistent-coach was.

  Bij aankomst lag het fris groene kunstgrasveld al vol in de zon, dus het hele team werd weer goed ingesmeerd.

  In de eerste wedstrijd tegen Octopus ging het team voortvarend aan de slag. Waar Gouda traditioneel nog wel eens de eerste wedstrijd nodig heeft om wakker te worden stond er direct een hecht team dat mooi samen speelde. Octopus verdedigde sterk, alleen had moeite om de bal in bezit te houden wat Gouda op een 3-0 voorsprong bracht. In de tweede helft deed Octopus een aantal strategische wissels en kwam op gelijke stand. Maar de zeven turven van Gouda bleven hard werken en de wedstrijd werd met mooi teamspel van beide kanten gewonnen door Gouda met 4-3.

  Direct erna moesten de inmiddels oververhitte turfjes aantreden tegen Leuven uit Belgie. Direct bij de kick-off bleek al dat de Leuvenaren andere regels gewend waren. Na de ‘tap’ werd niet afgespeeld maar direct naar de tryline gerend. Enigszins beteuterd stond Gouda al direct 1-0 achter. Na twee keer besloot de scheidsrechter toch maar de Nederlandse regels onder de aandacht te brengen maar tegen de grote en zeer fel spelende Belgische jongens waren de Goudse turven niet meer opgewassen, wat ondanks mooi spel een 2-6 verlies opleverde.

  De derde en laatste poulewedstrijd was tegen het fysiek sterke Amstelveen. Na een blik geworpen te hebben op de grote tegenstanders hadden we niet al te hoge verwachtingen, maar de spelertjes lieten zich niet kennen en gaven goed partij. De wedstrijd werd met 3-2 verloren maar maar met een beetje geluk had dat net zo goed anders uit kunnen pakken.

  Daarmee waren de poulewedstrijden al voorbij en aangezien Gouda zich niet had geplaatst voor halve finales hoefden ze niet meer te spelen. Het kwik stond inmiddels op 28 graden en dus was niemand daar echt verdrietig om. Een ijsje in het gloednieuwe clubhuis van de Dukes ging er wel in en vervolgens wandelden we rustig naar het naastgelegen park waar voor de gelegenheid speelvelden waren uitgezet, om daar de mini’s van Gouda nog even aan te moedigen.

  Ondanks de verloren wedstrijden was coach Nick trots op het mooie rugby dat de turven ook deze dag weer lieten zien. De turven nemen nu afscheid van Nick en de nieuwe teammanagers zullen het overnemen. Dat Martin nog even moet wennen aan die nieuwe verantwoordelijkheid bleek uit het feit dat hij prompt de teamtas vergat mee te nemen.

  Hopelijk heeft iemand van de mini’s zich over de tas ontfermd…