• Goudse cubs winnen bowl finale 2016

  Goudse cubs winnen bowl finale 2016

  Het is zaterdagmorgen 23 april. Terwijl de rest van Nederland zich nog even omdraait (het is de 1e dag van de mei-vakantie) komen 22 cubs rugbyers uit Gouda, Moordrecht en Waddinxveen hun bed uit en proberen wanhopig hun clubdas te strikken. Vandaag is de dag van de bowl-finale. Na 17 competitie wedstrijden, waarvan er 14 werden gewonnen (de laatste 11 zelfs op rij met een verbluffend saldo van 645 punten voor en maar 77 tegen) volgt vandaag de ontknoping tegen Tilburg 1.

  Om half 9 vertrok de bus met de Moordrechtenaren richting Gouda, alwaar de rest van het team zich bij hen voegde. De busreis verliep in principe rustig: de spelers waren duidelijk gespannen, evenals de 20 meegereisde familieleden. Totdat Noah, daarin helaas gesteund door Floris, het onzalige idee kreeg om zijn favoriete muziek met de groep te delen. Zoals de buschauffeur zei: zelfs bagger is nog te goed om dit te beschrijven.

  In Amsterdam bleek dat nog een grote groep supporters het team kwam aanmoedigen. Zelfs vanuit het buitenland (USA, Friesland). De staf zag met tevredenheid dat hun sluw uitgedachte strategie had gewerkt: daar waar de plate- en cup finale op het vermaledijde kunstgras werden gespeeld, mocht de bowl finale op echt natuurgras plaatsvinden. Iets wat de staf al maanden geleden zag aankomen, en waar middels een aantal tactisch geplande nederlagen en een sluw cluster-plan op was aangestuurd. Tot grote tevredenheid van head-coach Brian ging het volledige team samen met de coaches in wit overhemd en clubdas nog even op de foto.

  En toen was het tijd voor de wedstrijd.

  Gouda begon voortvarend en zette gelijk grote druk op de Tilburg verdediging. Maar die weerde zich kranig en wist zelfs zo nu en dan hun voorwaartsen te bereiken die vanuit de verte de Gouda tryline zagen gloren. Maar enkele snoeiharde tackles van Sem en de rust uitstralende full-back Tjerk smoorden het kleine beetje hoop dat de Tilburgers soms durfden te koesteren. Even leek het er op dat Gouda een snelle 1e try maakte, maar de scrimmage had kennelijk niet tot een resultaat achter de lijn geleid. De scrums verliepen zeer goed voor Gouda dankzij Noah, Silke en Marouane die zich ingroeven in de Amsterdamse grond en van geen wijken wisten. In de rucks en de mauls ondervond Gouda grote weerstand van de Tilburgse opponenten, maar de onvermoeibare Boaz en Thierry wisten daar wel raad mee. De lijn met Pieter-Wiebe-Jared-Floris-Jorn wist elkaar goed te vinden, waarbij Floris een paar keer de pech had om sneller te willen gaan dan de bal. En halverwege de 1e helft was het dan ook raak. Sam passte op Wiebe die goed de ruimte in dook en zigzaggend tussen de wanhopige Tilburgers de tryline wist te vinden. Pieter maakte vervolgens de conversie zodat de 7-0 op het bord stond. De kick-off kwam direct daarna diep in de Gouda verdediging terecht. Die was nogal ontsteld over dit onbekende fenomeen en liet prompt de bal vallen en miste een aantal cruciale tackles zodat Tilburg al snel weer op 7-5 kwam. De conversie werd door Tilburg keihard tussen de palen geschoten maar de bal miste hoogte en helaas niet Sam’s achterwerk. Dat leverde helaas voor Tilburg geen bonuspunten op.

  Gouda bleef goed druk uitoefenen en Tilburg kwam hoe langer de 1e helft duurde steeds minder in de buurt van de middenlijn. Sam was zeer dichtbij een volgende Gouda try, maar de bal kwam volgens de uitstekend fluitende ref 1,5 nanometer voor de tryline op de grond. Het wachten was op de volgende Gouda try maar de ref vond dat de 1e helft maar 20 minuten hoefde te duren en vloot af.

  In de rust wisselde de coaches de moegestreden Marouane voor Jhonathan die direct nieuwe impulsen gaf aan het aanvalsspel. Gouda zette het goede spel uit de 1e helft voort. De onvermoeibare Timon joeg achter elke bal en de drie-kwarters bleven elkaar goed vinden. En dat had al snel succes. Julius haalde de bal uit de Gouda scrum en gaf een geniale pass op Jorn die het gras deed verschroeien en prachtig de 12-5 liet aantekenen. Pieter benutte vervolgens op geweldige wijze de moeilijke conversie: 14-5. En niet lang daarna was het weer raak. Gouda speelde de lijn keurig uit, Sam wilde scoren maar zag een Tilburg gigant met hoge snelheid op zich afkomen en passte net op tijd naar Wiebe die netjes de 19-5 wist te drukken. Pieter besloot de spanning nog enigszins in de wedstrijd te houden en miste de conversie sportief.

  De keihard werkende Thierry werd gewisseld voor Arodi die moeiteloos zijn plek in de 2e rij overnam en kuitenbijter Gijs kwam in het veld voor nieuwe energie op de wing. Halverwege de 2e helft kreeg Sam een late tackle te verduren waardoor hij ongelukkig op zijn schouder terecht kwam en geblesseerd het veld moest verlaten. Dat leidde tot een aantal omzettingen in het Gouda team: Timon nam de nr 8 positie over en Olivier kwam in het veld op de wing. Tilburg profiteerde slim van het feit dat Gouda even aan het aanpassen was en bracht met prachtige solo slalom de spanning terug in de wedstrijd: 19-12. Tilburg rook bloed en gooide hun laatste krachten in de strijd. Dat betekende een laatste 10 minuten waarin de billen langs de kant continu in samengeknepen toestand verkeerden. Maar Gouda liet het gelukkig niet zover komen. Niels en Tieme werden ingebracht en vochten als leeuwen in de rucks en de mauls en verse kracht Tom probeerde onrust op de wing te veroorzaken. En dat leidde er toe dat Tilburg niet echt in de buurt van de blauw-groene tryline wist te komen.

  Gelukkig vond de ref dat ook de 2e helft gewoon 20 minuten moest duren en floot af voordat de Tilburgers serieuze plannen konden smeden. En dus mochten de Gouda cubs de Bowl 2016 in een behoorlijk vol stadion in ontvangst nemen. Overigens werd uit de omvang van deze bokaal duidelijk dat er bezuinigd wordt bij de rugby bond.

  Op de terugreis naar Gouda bleek dat Peije terecht een party-bus had geregeld want het feest barstte uiteraard in volle hevigheid los. Er werd toch echt een heuse polonaise waargenomen (Bonar, PJ, Do!!) en Niels ondernam zelfs een paal-dans avontuur. En ook de jeugd had – net als de grote mannen – behoefte aan een tussentijdse plas-stop. Om-en-nabij Woerden bood Noah spontaan aan dat de after-party wel bij hem thuis kon plaatsvinden – tot grote schrik van zijn moeder overigens.

  Zonder ongelukken bereikte de bus Gouda, alwaar head coach Brian nog even op traditionele wijze werd bedankt met een aantal push-ups, en vervolgens Moordrecht. Wat betreft de after-party kan hier niet al te veel gemeld worden, behalve dan dat Jorn in een mooie jurk werd gehesen, dat Noah, Floris, Sam en Silke een duik namen in een ijskoude IJssel, dat Rob, Jesper en Sam rode oortjes kregen van de sambal, dat Jesper eieren kado kreeg van Floris en Noah, dat de super-vrouw des huizes de vele gasten verwende met ontelbare worstenbroodjes en het ter beschikking stellen van de douche, dat Rob luid en duidelijk en vaak vertelde hoe trots hij was op de spelers, en dat de kleren van ondergetekende nog steeds naar rook ruiken.

  Het was al met al een prachtige dag waarin de spelers, supporters en staf zich van hun beste kant lieten zien, zowel buiten het veld als daarbinnen. En natuurlijk met een prachtige resultaat: de Bowl van de cubs 2016!!!

  HP

  Buitenlands commentaar: wat een verschil met 9 jaar geleden, toen veel van de huidige spelers wazig naar het gras keken met duidelijke tekstbolletjes boven hun hoofd: “Wat doe ik hier toch?”. Nee, dan de huidige ploeg – geweldig! Gedisciplineerd, hard werkend, spel inzicht – duidelijk de betere ploeg. Alleen die prachtige tegen-try in de tweede helft legde een zekere zwakte bloot: paniek na een wissel. Maar toch: een welverdiend GEFELICITEERD!

  cubs finale 1cubs finale 2cubs finale 5cubs finale 3cubs finale 7cubs finale 6cubs finale 4