• Junioren ook in de plate trots bovenaan

  Junioren ook in de plate trots bovenaan

  Medio november 2016 ‘promoveerden’ de junioren naar de plate competitie. Eindelijk weer eens wedstrijden met enige serieuze tegenstand. En dat bleek inderdaad het geval te zijn. Helaas raakten in de laatste fase van de 1e fase zowel Wiebe als Pieter geblesseerd. En dat betekende toch wel een serieuze aderlating.

  Op 19 november speelde de trotse Gouwenaars hun eerste plate wedstrijd tegen het altijd sterke Hookers. Maar, daar waren onze jongens (en meisje) zeker niet van onder de indruk. Gouda liep uit naar 4 try’s en 3 conversies, zodat er gerust kon worden met 26-0. De tweede helft nam Gouda wat gas terug. De groen-blauwen wisten nog wel een keer te scoren maar Hookers wisten 2 keer de try-line te vinden. Al met al een keurig nette 33-12 winst in de eerste wedstrijd.

  De tweede wedstrijd mochten onze junioren afreizen naar Delft. Al bekend was dat Delft dit seizoen moeite heeft het junioren team aan de praat te krijgen. Dat bleek ook in de wedstrijd tegen Gouda. Gouda behaalde zonder zelf briljant te spelen, een 82-5 overwinning. Twee echte hoogtepunten:
  • Olivier 2 scoort zijn eerste try en
  • Silke onderneemt een geweldige rush, wordt pas vlak voor de try-line gestopt, maar weet nog net op tijd aan Timon af te passen; die bereikt de palen, kan de try drukken maar ziet dat Silke inmiddels weer is opgekrabbeld en in de buurt is; Timon passt af om Silke zo het succes van zijn prachtige rush te laten belonen met een try; de moeders langs de kant werden er stil van.

  De derde wedstrijd (3 december) gebeurde dan eindelijk dat waar iedereen voor bevreesd was: de eerste nederlaag sinds 1 jaar. De dader was het overigens best sterke Oysters junioren team. Dit team had ook in de 1e fase van de plate competitie indruk gemaakt en vooraf was bekend dat het een zware wedstrijd zou worden. Al snel werd duidelijk dat de Oysters inderdaad een heel sterk team hadden met een paar grote en heel snelle spelers. Maar ook Gouda kan natuurlijk een aardig balletje gooien zodat het een zeer gelijkopgaande wedstrijd werd. Toch waren het de Oysters die via een snelle break halverwege de 1e helft op 0-5 kwamen, wat ook de ruststand was. Niet lang na rust werd het zelfs 0-10 maar toen vond Gouda het genoeg geweest. Het gaspedaal werd nog even extra ingedrukt en in korte tijd wist Gouda via Timon en Viktor twee keer te scoren en dankzij een rake conversie van Tjerk stond het vlak voor het einde 12-10 voor Gouda. Helaas wilde de Goudse defensie al vroeg met Sinterklaas beginnen en deelde een kadootje uit waar de Oysters wel raad mee wisten: vlak voor tijd wisten zij toch de 12-15 te maken waardoor de eerste nederlaag van Gouda sinds 14 november 2015 een feit was. Dat veel van de heren daar niet aan gewend waren, bleek uit de grote hoeveelheden tranen en tuiten die er reeds op het veld geplengd werden.

  De week daarna waren de heren nog niet helemaal tot rust gekomen: in de wedstrijd tegen HRC liepen de emoties soms hoog op (waarbij een aantal geniepige HRC spelers driftig gebruik van maakte). Maar de strijdlust droop er in elk geval van af, zo lieten Jared en Floris duidelijk zien. En mede daardoor boekte Gouda uiteindelijk een makkelijke 50-0 overwinning.

  De laatste wedstrijd van het jaar werd tegen het sterke BSN gespeeld. In de vorige ronde was dat de enige tegenstander waar Gouda moeite mee had. Ook nu bleek dat BSN vooral niet onderschat moest worden. Lange tijd konden ze weerstand bieden aan de Goudse aanvalsgolven en soms zelf nog enige actie ondernemen waardoor er een 24-7 ruststand op de borden kwam. Maar in de tweede helft maakte Gouda’s geheime wapen Wiebe zijn rentree en hij besloot dat gelijk maar te vieren met 3 try’s op rij. De eindstand was uiteindelijk 44-14. Omdat Hookers van Oysters had gewonnen, nam Gouda en passant ook nog even de koppositie in de poule over.

  Eind december besloten de dames en heren het jaar met een gezamenlijk etentje bij Atlantispark. Een aantal spelers kon daarna alleen nog maar rollend over straat. Gezellig was het kennelijk wel.

  Omdat in januari de wedstrijden tegen Hookers en Delft werden afgelast wegens bevroren velden, was de eerste wedstrijd in 2017 tegen het vermaledijde Oysters (u weet wel, die van de 1e nederlaad sinds 1 jaar). En dat werd een demonstratie van klasse. Vele ouders waren meegereisd en ook Willow en Noah die wegens blessures niet konden spelen maar wel fit genoeg waren om hun team aan te moedigen: klasse!! Hoewel de spanning langs de kant soms te snijden was (waar de referee overigens zeker in de 1e helft ook aan bijdroeg) moet al terugkijkend gezegd worden dat Oysters eigenlijk vanaf de 2e minuut kansloos waren. De eerste minuten ging de wedstrijd gelijk op, waarbij Gouda middels een aantal stevige tackles de tegenstander (met succes) trachtte te imponeren. Maar daar waar wordt uitgedeeld, wordt ook geïncassserd zo mocht Thierry met een prachtig blauw luik ondervinden. Zoveel druk wist Gouda onder aanvoering “hij die altijd voorgaat in de strijd” – Julius – te zetten dat Oysters uiterst zelden gevaarlijk werd. De lijn, waarin Pieter gelukkig weer was teruggekeerd, wist elkaar regelmatig te vinden en de wingers Tom en speedy Jorn werden regelmatig bereikt. En mochten de Oysters soms plannen hebben om zich richting de Gouda try-line te begeven, dan waren daar Sem of Boaz of Marouane of Jhona die daar effectief een stokje voor staken, soms op het randje maar altijd fair. De eerste try ontstond door een uitbraak en solo van Wiebe en vlak daarna volgde een interceptie van Sam waardoor het in korte tijd 14-0 stond. Niet lang daarna zorgde weer Wiebe voor de 19-0 en pas toen kwam Oysters via hun eerste echte serieuze aanval tot 19-5. Maar het tekent de volwassenheid van het Gouda team dat zij zich daardoor (en door het soms wat eenzijdig fluiten van de referee) niet lieten afleiden. Via onder andere nog 4 try’s van Sam (waarvan 3 na schitterende assists van Timon) kwam uiteindelijk een 46-5 eindstand op het bord. Omdat de ref de laatste try niet goedkeurde (iets met hands-off) werd de officiële eindstand 41-5. Maar ook dat was een indrukwekkende score tegen een team dat toch 2e stond in de poule. De enige smet op de wedstrijd was de gele kaart voor Timon voor het laten struikelen van een doorgebroken tegenstander (daar waar de Gouda supporters toch echt de indruk hadden dat betreffende Oyster speler zelf tegen Timon aanliep). Maar, dat mocht de pret niet drukken. Verder opvallende punten: ‘nieuwelingen’ Tal en Lisa die een zeer goede indruk achterlieten en een welkome aanvulling op de onze voorwaartsen zijn; en de vele stoere vaders die beloofde push-ups te doen bij een ruime overwinning – maar met de uitvoering wachten tot het wat warmer is.
  Door deze overwinning is duidelijk dat de poulewinst in de platepoule zuid uitgevochten zal worden tussen Hookers en Gouda. Daarbij zijn onze jongens en meisje zeker niet kansloos. Dus wie weet, wellicht dat er weer een reisje naar Amsterdam in zit!? Over 4 wedstrijden weten we het…

  HP