• Dik verliezen maar toch al morele winnaar het veld af: Het kan!

    Aanstaande kampioen RCC Bekaro Roosendaal komt op bezoek, treedt aan met 25 man en RFC Gouda moet spelers uit de Goudse spelonken trekken om uberhaupt de 15 benodigde rekruten bij elkaar te kunnen krijgen. De opvallende veel jongere Brabanders, voor half twee al op het veld, hadden er wel zin in terwijl de Goudse selectie strootjes trok wie er reserve mocht staan. Dat was ongeveer de samenvatting rond de klok van half twee.

    Maar goed, het was mooi weer, er was veel publiek (ook uit Brabant, hulde!) dus laten we er maar het beste van maken. Dat was het motto. Waar het nog wel eens voor wil komen dat RFC Gouda in dergelijke potjes er heel vlug met de pet naar gooit, was dat vandaag heel anders. Uiteraard waren de Brabanders veel fitter en sterker, maar ze kregen het niet kado. Vooral in de scrum, maar ook in het losse werk bleken de gasten toch niet zo fel en gewiekst als je van een kampioen zou verwachten en dat werd tot vervelends toe uitgebuit door de Goudse gastheren. De Brabanbers, naar eigen zeggen wel 10x beter dan de Gouwenaars, kregen de bal soms met de grootst mogelijk moeite naar hun ijzersterke driekwartlijn, maar – eerlijk is eerlijk – als het lederen kleinood eenmaal daar was, was het ook meteen raak. Vooral bij de spurters bleek dat RFC Gouda, zeker na het uitvallen van Roland B, gewoon te kort kwam om het de heren moeilijk te maken. Bij rust was de stand al ongeveer 40-5, want Auke I, terug van veel te lang weggeweest, had de eer al gered.

    Na rust viel ook Auke al snel uit waardoor Goudse formatie met slechts 13 verder moest. Onbegonnen werk. Edoch, tot groot vermaak van de Goudse defensie (want veel meer dan dat konden we niet) hadden de Brabanders meer moeite met die 2-man-meer situatie dan de groen-blauwe horde. Veelvuldig ballen laten vallen, lekker veel negatief commentaar op elkaar en het te vaak oneens zijn met de referee speelde RFC Gouda in de kaart. Daar werd, ondanks dat de pot allang verloren was, steeds harder gegniffeld, werden de tackels venijniger en werd het zuigen bij de tegenstander tot een ware kunst verheven. Zeker toen RFC Gouda in een paar fasen toch wel erg lang en diep on Brabants grondgebied kon bivakkeren, hadden de gasten het even heel zwaar. Jesse P scoorde ook in zo’n fase en – het klinkt gek – maar er was even iets van spanning in de wedstrijd, ondanks dat het toen al iets van 60-12 was. Maar goed, onze gasten waren echt een klasse beter dus de laatste fase was weer helemaal voor de Brabanders. Eindstand 12-75. Dikke overwinning voor de aanstaande kampioen, maar op de een of andere manier zat daar wat stress in de groep, terwijl RFC Gouda giegelend van het veld stapte om nog lang na te genieten in het eerste echte lente-zonnetje. De morele winnaar, ondanks een pak slaag.

    Volgend weekend een ouderwets Gouds rugbyweekend met op zaterdag de altijd bijzonder populaire Veldtocht der Glorianen naar Spakenburg, enthousiast toegejuicht door vele supporters en op zondag de laatste competitiewedstrijd tegen RC Nieuwegein, dat nog een paar punten nodig heeft om play-offs naar de Vierde Klasse te ontwijken. Dat wordt wel weer wat.

    Niels