• Goudse rugbyers krijgen na lang duwen en trekken extra speelveld

  Goudse rugbyers krijgen na lang duwen en trekken extra speelveld

  Onderstaand bericht is verschenen in het Gouds Dagblad op 13 april 2017

  Rugby Club Gouda krijgt na jaren van duwen en trekken de gewenste uitbreiding. Weliswaar een mini-veld, maar daar zijn ze bij de Goudse vereniging op sportpark Uiterwaard in Goverwelle ontzettend blij mee.

  De enige rugbyclub in de wijde omgeving zit al jaren dringend verlegen om extra ruimte. Te meer omdat het aantal (jeugd)leden de laatste jaren sterk toeneemt. RFC Gouda telt momenteel 240 leden, onder wie 160 jeugdleden. De sterke groei van de club zorgt ervoor dat het huidige speelveld te zwaar wordt belast. Het natuurgrasveld krijgt tussen trainingen en wedstrijden door niet genoeg tijd zich te herstellen.

  Al in 2008 hadden de Goudse rugbyers gevraagd om een volledig tweede veld. Maar dat valt volgens de gemeente niet op die plek in de uiterwaarden te realiseren. Uitbreiding met een volledig tweede veld zou te veel impact op de recreatieve omgeving en groen hebben gehad.

  Ook werd gekeken naar een andere locatie. Toen die in geen velden of wegen was te vinden, is gezocht naar een compromis en dat is een miniveld geworden, direct aansluitend op het huidige speelveld. Hier kan de jeugd trainen en er kunnen kleine wedstrijden worden gespeeld, waardoor het hoofdveld minder wordt belast.

  Om dit veld te kunnen realiseren, moeten negentien populieren worden gekapt. Op een andere plek komen daar bomen voor terug.

  “Het huidige veld ligt in het sportpark Uiterwaard, dat naast sport ook een belangrijke recreatieve functie heeft. Daarom is met omwonenden, recreanten en de vereniging een concept ontwikkeld dat recht doet aan duurzaam en aantrekkelijk groen in het park, de recreatieve mogelijkheden en de wens van de Rugby-vereniging”, aldus een woordvoerder van de gemeente.” De uitbreiding betekent een aanpassing van het omliggende park. Een rondje park wandelen blijft mogelijk en er komt een extra natuurlijk pad. Het stuk openbaar groen dat rugbyveld wordt, komt terug in een strook openbaar groen langs de IJssel in Gouda. Het concept wordt alom gezien als een geslaagde combinatie van groen, recreatie en sport.”

  De kosten voor de aanleg van het veld en de aanpassing van het park bedragen 150.000 euro. Die kosten haalt de gemeente uit de begroting.

  Op de foto RFC Gouda’s Glorie. Gouda’s Glorie is een seniorenteam dat vooral bestaat uit ouders van de jeugdspelers. Behalve een aantal oud-rugbyspelers, bestaat het team uit mannen en vrouwen die een jaartje ouder zijn en die al een ‘vol’ leven hebben. Toch kunnen ze op deze manier de rugbyregels leren, trainen en vriendschappelijke wedstrijden spelen. Gouda’s Glorie traint maar één keer per week en biedt veel mogelijkheden voor een gezellige tijd na de training, wedstrijden en andere sociale activiteiten.