• RFC Gouda weet dat RC Rotterdam nog een maatje te groot is: 17-43

  In de seizoensopening in & tegen Rotterdam mochten de Goudse rugbyers het meteen opnemen tegen een titelkandidaat, want lang in de Derde Klasse blijven, dat willen de Rotterdammers niet.

  Zoveel was al bij de warming-up al duidelijk. Wellicht geholpen door het vrij zijn van de Eerste XV, stonden er (zeer) ruim 20 heren de Goudse rugbyers op te wachten om gezamenlijk een heuse clinic in ‘de nieuwe regels’ te mogen ontvangen van de referee. Dat ging niet helemaal soepel want daar ontstonden al uitzonderlijke, theoretische en bijzondere situaties, die enkele minuten later- binnen de lijnen dan – bij vlagen voor kolderieke taferelen zorgden omdat oude en nieuwe regels door elkaar heen geinterperteerd werden. Het is duidelijk even wennen allemaal.

  Hoe dan ook, Rotterdam had wind mee, begon vol gas en liep zich vervolgens een minuut of 15 stuk op de Goudse defensie. Het tempo lag hoog, maar net als vorige seizoenen blijkt de derde rij van RFC Gouda toch erg sterk. Ergens halverwege de eerste helft scoorden de gastheren dan toch de 5-0, met conversie. Wellicht op dat moment tegen de verhoudingen in – maar daar maalt natuurlijk niemand om die dit leest – kwam RFC Gouda, via Bart S, binnen vijf minuten terug in de wedstrijd (7-5). De wind hielp de Rotterdammers de bal diep in Gouds grondgebied te houden en voor rust werd er nog tweemaal gescoord (19-5).

  Na rust bleken de 4 (!) wissels bij RFC Gouda een zeer welkome verschijning. Debutanten Wiede H en Mick L deden helemaal niet onder en net als voor rust was de scrum van de Goudse formatie eigenlijk net iets sterker dan de Rotterdamse. Via Floris D (en een conversie van Jesper) kwamen de Gouwenaars nog wel even in de buurt (19-12), maar Rotterdam was eerlijk is eerlijk – iets fitter en beter. Als strandzand door de vingers gleed de wedstrijd uit de Goudse grip en de score liep op naar 43-12. Wat niet hielp was de gele kaart voor Roger, al had hij inhoudelijk wel degelijk een punt, maar daar koop je binnen de lijnen niet veel voor. Dat zou deze ervaren rot ondertussen wel moeten weten. De vlak daarop volgende gele kaart voor Bart J was op z’n zachts gezegd opmerkelijk, maar leverde geen noemenswaardige schade op. Het slotoffensief was echter helemaal voor RFC Gouda en dat geeft de burger moed. Daar waar RFC Gouda nog wel eens het hoofd wil laten zakken in een (verloren) slotfase, werd er nu nog flink gas gegeven. En dat werd beloond met een try van Roy E, zodoende eindstand : 43-17 voor Rotterdam. Vermeldenswaardig is natuurlijk het optreden van Nico S, onze nieuwste aanwinst met Zuid Afrikaanse roots en dat was te zien.

  Al met al een mooie rugbymiddag. Lekker weer, stevige wedstrijd in redelijk hoog tempo, terechte winnaar en een verrassnd goed en gemotiveerd RFC Gouda. Volgende week dan de eerste thuiswedstrijd, tegen USRS, een totaal onbekende tegenstander (maar wel al de eerste wedstrijd gewonnen, dus niet te onderschatten).

   

  Niels