• RFC Gouda maakt het EZRC Oemoemenoe bij vlagen wel erg makkelijk: 5-88

  Dat de thuiswedstrijd tegen kampioenskandidaat Oemoemenoe bij voorbaat redelijk kansloos was, dat hadden de meeste volgers en spelers van RFC Gouda al wel ingeschat, maar dat de thuisploeg totaal overrompeld zou worden, dat was niet helemaal ingecalculeerd.

  Nog niet zo heel lang geleden speelde RFC Gouda 1 nog trots twee hele close wedstrijden tegen Oemoemenoe 1, maar afgelopen zondag was het de Tweede XV van de Eerste Zeeuwse Rugby Club die aan de Uiterwaardseweg verscheen. En close was het al heel snel niet meer. Binnen een kwartier was het al 0-10, mede geholpen door de forse wind mee situatie van de zwart-wit gestreepte gasten. Schade beperkt houden en hopen op een uitval, dat was een beetje het gameplan maar van dat eerste kwam helaas niet zo heel veel terecht. De gasten waren op alle fronten heer en meester, het is niet anders, en dan wordt het lastig. Eigen scrums waren door de grote druk van de Zeeuwen rommelig, line-outs waaiden geregeld de verkeerde kant op en ook in het losse werk was RFC Gouda wel sterk, maar vaak te laat of met te weinig (dat is eigenlijk hetzelfde). Zodoende gleed de wedstrijd als Zeeuws strandzand door de vingers en bij rust was het al 0-29. Een gelopen race, getuige het live verslag op de radio dat elke rapportage een stukje minder enthousiast (maar niet minder welkom) werd.

  Na rust kon RFC Gouda nog steeds niet echt een vuist maken. De wind in het gelaat was voor de ervaren wingers van de gasten niet echt een groot probleem, mede omdat RFC Gouda met twee nieuwe aanwinsten op de wings speelde. Sterker nog, de bal naar voren trappen leverde steevast een try-tegen op dus daar werd snel van afgezien. Nadat de Zeeuwen nog 2 of 3x gescoord hadden redde RFC Gouda de eer door een try van Floris D. Laten we de stand dan voor de statistieken en de trouwe lezers even op 5 – 44 zetten, doet er niet veel toe, want spannend was het niet. Bart S kreeg een redelijk ongelukkige gele kaart aan de broek (de Zeeuwse snaak – woord mocht ik niet gebruiken bleek later) gleed gewoon uit en viel min of meer tegen de gestrekte edoch stevige arm van de alsmaar braaf trainende Bart aan. Oude strijder Gert Jaap had kennelijk na vorige week al op formulier en in verslag genoemd te zijn, de smaak te pakken, en stond binnen 5 minuten naast Bart te contempleren. De arme Zeeuw deed zowat een salto achterover van de veel te hoog tackelende GJ. Tel daarbij op dat de gasten maar liefst 5 wissels hadden en RFC Gouda maar anderhalf. In die fase scoorden de Zeeuwen er rustig op los en gaf Gouda het eigenlijk helemaal op, ondanks dat nieuwelingen als Luuk vd B, Richard T (slechtste & snelste zoombah ooit trouwens) en Karim B er een paar stevig tackels uit persten. De ‘vlakke hand’ in het gelaat van – alweer Bart – was tot in Haastrecht te horen en onze vriend had wel degelijk een punt bij de overigens goed fluitende ref toen hij verhaal kwam halen: “Ik kreeg geel omdat er eentje uitglijdt en hij komt weg met een muilpeer” (mooi woord trouwens: “muilpeer”.. hoor je niet vaak meer…heeft Bart ook vast niet echt gezegd). Hoe dan ook, tijd voor een video ref en met een gerstenat werd het later opgelost. Grappig genoeg kwam het hard werkende RFC Gouda in het laatste kwartier nog een- of tweemaal heel dichtbij een try, maar het mocht niet baten. De Zeeuwen bleken een gezellige derde helft in petto te hebben, hetgeen dan ook een trendbreukje is want daar stonden de heren niet echt om bekend. Het wordt nog eens wat daar in Middelburg, net als internet, daar hoor je steeds meer over, we gaan het maar eens printen. Reden genoeg om in maart de bus maar eens van stal te halen naar deze hele mooie historische stad.

  Volgende week een weekend naar Ikea met de partners of naar Oma en dan de week erop eens kijken of we voor de 2e keer sinds oktober vorig jaar eens een uitwedstrijd kunnen winnen (Sanctus Virgil – uit). Dat is onderhand ook wel nodig want ondanks dat het gat met nummer 4 slechts 3, en het gat naar nummer 9 geruststellend 10 punten, bedraagt, staat RFC Gouda wel ineens op de 8e plek. Da’s toch wel een beetje (te) laag voor deze trotste formatie.

  Ovale groeten,

  Niels