• RFC Gouda redelijk eenvoudig langs RC Breda: 63-14

  Na een – voor velen – korte nacht, mochten de heren van Remco R in de 2e thuiswedstrijd van Veldtocht 2017-2018 aantreden tegen RC Breda, waar overigens vorig seizoen nog gewoon van verloren werd (al was dat in Breda). Maar liefst 21 ‘fanatics’ meldden zich voor de warming-up waar opvallend veel snaken om onverklaarbare redenen omvielen, bleven liggen, niet precies wisten waar ze waren of licht onpasselijk werden in de ‘space bubble’ van een ander. RFC Gouda na een feestavond is niet altijd op z’n best.

  Maar goed, aftrap, RFC Gouda wind tegen en toch in de aanval. Een goed teken voor de vele supporters die na Super Saturday de dag ervoor de weg naar De Uiterwaarden dit weekend wel gevonden hebben. Bij de eerste scrums begon het Brabantse bolwerk al te kraken. RFC Gouda bleek veel sterker en dan wordt het lastig. Als Johan Cruijff gerugbyt had, dan zou hij gezegd hebben : “Zonder bal kun je niet scoren”, maar Johan heeft nooit gespeeld, dus zeg ik het maar, want het is wel waar. RFC Gouda dus heel veel balbezit en eigenwijs lang de bal bij de gretige voorwaartsen houden, dat was het beeld. Tweede center en wingers werden zelden aangespeeld. Breekijzer Floris D brak na een minuut of 10 door, spurtte een meter of 50 alleen en met conversie gemaakt 7-0.

  De gasten uit Breda gooiden er een stevig offensief uit en niet helemaal onverdiend scoorden zij dan ook, een minuut of 5 later de 7-7. Op dat moment min of meer terecht. Maar het beeld bleef hetzelfde: De Brabanders konden bijna niet in balbezit komen en RFC Gouda ramde er lustig en rustig op los. Fase na fase, meter na meter werd er opgeschoven en deze mega-energie kostende tactiek werd niet veranderd, ondanks luidruchtige maar toch kennelijk onverstaanbare aanwijzingen van coach Remco R. Het zal z’n Leidse accent wel zijn. Via Roy E, Jesper T, Bart S en weer Floris D werd het 36-7, vlak voor rust. En toen kwam een bekend vervelend trekje van RFC Gouda boven drijven: Niet opletten. Een net ingebrachte, zonnebankbruine met glad haar, verse Brabantse rekruut greep de bal na een toegekende penalty, spurtte naar de Plek des Onheils, nam de penalty snel en huppelde als een jong veulen bijna onaangeraakt het try-begied in, terwijl heel Gouda het allemaal van ver aanschouwde. “Dat doet ‘ie slim” werd er dan ook nog gezegd. Verstand van rugby hebben we wel. 36-14 ruststand.

  Na rust werd het wat rommeliger, maar de wedstrijd was nog steeds op 1 helft. RFC Gouda had wind mee maar wist er niet zo heel veel mee te bereiken. Op de een of andere manier hadden de Brabanders de zaken in de scrum beter voor elkaar want die waren niet zo eenzijdig als voor rust. Maar laten we er geen doekjes om winden, RFC Gouda was vandaag veel sterker. Bart S, Gianni van W, oude strijder Michiel vd B, Jesse P en Roger van D scoorden voor RFC Gouda. Conversies blijft een gevoelig puntje want die werden bijna allemaal gemist. Eindstand: 63-14.

  Iedereen vond het zo wel best. Het zonnetje begon te schijnen, de douche lonkte, RC Breda mocht de klompen weer aan, RFC Gouda blijkt niet echt meedogenloos (en waarom ook) en met 6 wissels was het gezellig & positief druk langs de kant. Het Promovatiespook, een nieuwe term van Bart S (overigens geen idee of hij dan omhoog of omlaag bedoelt), zullen we voorlopig niet zien ongeacht welke richting.

  Volgende week een gevecht in de (nu al) middenmoot tussen RC Delft en RFC Gouda. Opvallende zaken buiten Gouda zijn het onverwacht goede optreden van promovendus Oemoemenoe in onze eigen klasse en de bijkans totale ineenstorting van Grote Buurman HRC, waar zowel 2e als 3e team de laatste plaats bezetten in de Tweede Klasse Noord en Zuid.

  Niels