• RFC Gouda maakt van laatste thuiswedstrijd een waar spektakel : 38-36

  Op de warmste 22 april ooit gemeten mochten de heren van RFC Gouda hun clubkleuren vertegenwoordigen tegen Sanctus Virgil RC. Zoals verwacht werd ook deze confrontatie met studenten wederom een clash tussen twee verschillende speelstijlen: Daar waar de studenten elke bal zo snel mogelijk de driekwartlijn in dirigeerden, ramden de Gouwenaars er lustig op los bij de voorwaartsen. Grappig is dat de tweede stijl aanzienlijk meer energie kost dan de eerste en dus eigenlijk nooit de hobby van RFC Gouda kan zijn. Maar vandaag, met belachelijk veel wissels, pakte dat een keer goed uit.

  Vanwege de hitte werd besloten om 4 maal 20 min te spelen en in het eerste kwart bleef het zowaar 0-0. Als balbezit gemeten zou kunnen worden, was RFC Gouda waarschijnlijk ergens rond de 70% uit gekomen. De studenten kwamen er in dat eerste stuk nauwelijks aan te pas, maar de noest werkende slopers in het groen-blauw kwamen ook niet echt ver tegen de goed en sterk verdedigende studenten. Zodoende was het langdurig bivakkeren op de helft van Sanctus, zonder vermeldenswaardig resultaat. In het tweede kwart vond Wouter H uiteindelijk een gaatje in de vakkundig aangelegde stellingen der studenten en via de conversie van Kapitein Rob was het 7-0. Heel even maar, want binnen 2 minuten was het alweer gelijk. Er spoot een snedige snaak uit de Delftsche startblokken en toen bleek dat de defensie van Gouda uiterst kwetsbaar was voor deze rappe aanvallers. Enigszins geirriteerd moesten de Gouweneuzen constateren dat de aanstaande ingenieurs snel hadden uitgevogeld dat ‘er omheen rennen’ voor hen de remedie was om aan de grijpgrage klauwen van de gretige derde rij van RFC Gouda te ontkomen. Op nagenoeg identieke wijze werd het zelfs 7-17, op dat moment erg tegen de verhoudingen in, maar dat zal het studentenvolk ongetwijfeld heel anders zien. Het vele balbezit van de thuisploeg moest zich uiteindelijk toch een keer gaan vertalen in punten en het was Roy E (met conversie van Kapitien Rob) die vlak voor rust de spanning er weer in bracht: 14-17. Rust & water.

  In het 3e kwart werd het gebrek aan wissels langzaam maar zeker een issue aan gene zijde. De recht-toe-recht-aan manier van spelen in het Goudse kamp begon zichtbaar pijn te doen bij de veel lichtere studenten en via een try van Gianni kwam RFC Gouda op paar punten voorsprong (19-17). Toch waren de studenten medogenloos effectief in het counteren want door een klassieke interceptie spurtte tot tweemaal toe een jong ongestoord het trygebied in en kan RFC Gouda weer alles op alles zetten om aan te sluiten (19-31). Toen ergens halverwege het 3e kwart de 5 colts (in overleg) het veld betraden werd de driekwartklijn van RFC Gouda ongeveer 15 jaar jonger en dat was zichtbaar. Zeker in het laatste kwart konden de vermoeide studenten hun bolwerk niet meer zo dicht timmeren als voor rust en via nogmaals Roy (conversie Jesper) werd het gat verkleind (26-31). Er werd flink gemopperd toen direct na de aftrap een student – niet de kleinste overigens – pardoes de bal mocht vangen (dat was op zich niet verboden) en vervolgens bijna onaangeroerd tussen de linies van RFC Gouda dartelde en zo hun totaal naar 36 te tillen. Na een keer of 5 vlak voor de lijn gestopt te zijn was het uiteindelijk supertalent Sam V (conversie van nog zo’n talent Juda) die de voormalige varkensblaas in het daartoe bestemde vakje drukte en zodoende RFC Gouda weer in de race zette: 33-36. Roy maakte uiteindelijk zijn 3e van de dag om RFC Gouda op 2 punten voorsprong te zetten. Het slotoffensief van de studenten kwam en bijna liep dat nog verkeerd af ook maar ook aande ander kant had RFC Gouda nog minstesn 1 maal kunnen en moeten scoren. Dat gebeurde niet en zodoende bleef het 38-36. Iedereen blij, dubbele bonuspunt voor de studenten en 5 voor RFC Gouda waardoor de toch al zo drukke middenmoot in de 3e Klasse Zuidwest nog dichter opeen gepakt zit.

  Sam, Roel, Max, Juda, Kevin: Superbedankt! Even wennen aan namen als “Maggi” en “Frodo” en leuk om te zien dat jullie zo – op het oog – makkelijk mee kunnen. Hoogtepuntje was het her-verschijnen en meespelen van Roland de Oude Strijder, Duco (!) en Giel-Jan (zowaar heel gebleven). Bijzonder was ook de hoeveelheid publiek en niet te vergeten natuurlijk de roze bananen-sokken van Gianni ! Concurrentie voor het Gouds theater is er tegenwoordig ook want het duo Snip & Snap (a.k.a. Revet & Van Dijk) trekt met hun volzinnen en moeilijk woorden volle zalen aan de Uiterwaardseweg. Kaartjes te koop aan de bar.

  Volgende week opmaken voor ongetwijfeld een potje achter de feiten aanrennen in Utrecht. Als we maar lol hebben. Overigens is Tovaal de kampioen want zij versloegen in de Zeeuwse derby aartsrivaal Oemoemenoe, aandachtig, van heel dichtbij gade geslagen en in goede banen begeleidt door Appo.

  Niels