• RFC Gouda laat zijn aller-vriendelijkste kant zien tegen DSRC: 19-22

  Het was allemaal best apart daar op de TU afgelopen zaterdag. Ten eerste was er een of nader vaag Indisch Holi Pagwa feest naast het rugby-veld. Stampende disco-deunen, touwtrekken tussen verschillende kasten en wolken met verfpoeder in allerlei kleuren, op klaarlichte dag. Vervolgens stapten er 30 meter verderop zomaar ineens 32 rugbyers het veld op waar normaliter dat op een zondag zou moeten zijn. Vanwege die zaterdag dan wel ineens een aantal snuiten in RFC Gouda 1 die daar nog nooit gespeeld hadden: Koen H en Dingeman van W. Ten derde is een dag voor de wedstrijd al vragen om een uncontested scrum en dan nog eens voordat er uberhaupt 1 scrum geweest is ook wel uniek. Ook niet alledaags is een duidelijk zenuwachtig HRC 1 dat tegen degradatie vecht. En tenslotte het verloop (en lengte) van de voorwedstrijd DSRC 2 – RFC Gouda 1.

  Beide teams trouwens hevig door elkaar geschud door de omstandigheden. De studenten hadden elke ervaren speler van het 2e naar het 1e gehaald en RFC Gouda had – vanwege die zaterdag – grote moeite aan 16 man te komen. Komt nog bij dat met 25 graden het gewoon te warm is. Het begon allemaal heel rustig en voorspelbaar, DSRC wilde het op een lopen zetten en RFC Gouda juist niet. Dat pakte uiteraard goed uit voor de studenten, vooral toen de ref na welgeteld 2 scrums toch wel heel snel vroeg of RFC Gouda akkoord ging met die uncontested scrum. ’Vooruit dan maar, dat kan er nog wel bij na het verzoek om op zaterdag te spelen’. Zo gezegd zo gedaan. DSRC kwam snel met 2 tries voor (0-12), omdat ze gewoon veel sneller en fitter waren dan de bij elkaar geraapte en soms oude driekwarters van RFC Gouda. Edoch, na een omzetting was Juda S een zeer welkome aanvulling aldaar en zodoende was dat gat vlug gedicht. Het uitvallen van Jesse P was – door die uncontested scrum – ineens een prachtgelegenheid om debutant & Gloriaan Dingeman van W maar eens op de eerste rij te posteren. Geen scrum meer verloren daarna! Met het betere Goudse recht-toe-recht-aan rugby kwamen Gouweneuzen terug tot 5-12 via Rob R, maar helaas van korte duur want de rappe driekwarters van DSRC drukten er ook weer 1 in de hoek. Ruststand zodoende 5-17. Overigens, de try-saving tackle van Luuk vd B mag niet onvernoemd blijven.

  Na rust werd het echter vlug duidelijk dat ondanks geen scrums, de studenten het zwaar hadden. In het losse werk bleken ze eenvoudig te licht en Gouda werd steeds dominanter. De goed leidende ref, onderhand een bekende van RFC Gouda, deed wat waarschijnlijk elke ref gedaan had: Safety first. Dus werden de studenten – in zijn Goudse ogen – openlijk beschermd. Het is hem vergeven. Eerst Tim M en later Jesper T-a-H drukten RFC Gouda naar een kleine voorsprong (19-17) met nog exact 16 minuten te gaan. Een vervelende blessure bij een student legde het spel een minuut of 10 stil en dat was het moment waarop de studenten, toen al met 13 spelend vroegen om er maar een einde aan te breien. De ref vond dat wel erg vroeg en besloot ‘nog even door te spelen’. Spel ging verder met een scrum, na veel herrie gewonnen door de ingooiende studenten en pardoes spurtte hun captain om alles en iedereen heen (waaronder ondergetekende – had beter gemoeten) om 19-22 te scoren, daarbij overigens zichzelf blesserend. Wederom kwam – dus – de vraag om deze wedstrijd terstond te beeindigen. Aangezien er niets meer op het spel stond, de mannen van HRC & DSRC al langs de lijn stonden en de door Niels van de P verzorgde bidons met naar gerst smakende verfrissingen naar meer smaakten, werd er ingestemd. Het is mooi geweest, een positief einde: Het seizoen zit erop. Tis beurt.

  Iedereen die er was bedankt! Het was vandaag behelpen, soms lastig maar meestal heel leuk!

  Enkele die-hards hebben de tocht naar de sociëteit van het Delftsch Studenten Corps nog gemaakt, hulde!

  Seizoen afgelopen. Zesde plek. Als we daar de wat zure nederlagen tegen Rotterdam & Breda (en deze wedstrijd die op papier vooraf al gewonnen was) vanaf halen bleek RFC Gouda ook dit jaar weer een ‘betere middenmoter in de 3e klasse’. Nog een toetje op 2 juni en dan vakantie!

  Niels