• RFC Gouda eigenlijk kansloos tegen Thor: 19-57

    Het was alweer enkele seizoenen geleden dat RFC Gouda aan mocht treden tegen Thor, de derde studenten vereniging uit Delft, want Thor heeft het een jaar of 3-4 geprobeerd in de 2e Klasse. En zo te merken hebben ze daar het een en ander geleerd en, minstens zo belangrijk, onthouden, bleek na 80 minuten. Maar daar zijn we nog niet, beginnen bij het begin: Er was eens in Delft…

    Op zijn zachts gezegd ‘opmerkelijk’ was de bliksemstart van RFC Gouda. Traditiegetrouw hebben de blauw-groenen een broertje dood aan de warming-up, maar vandaag werd meteen na aanvang een serie rucks opgezet waar de aanstaande ingenieurs geen antwoord op hadden. Met het betere ros- & ramwerk werd er letterlijk alleen maar rechtdoor gespeeld en precies in de lijn waar de kick-off gevangen werd, scoorde iemand (weet effe niet meer wie – die houden jullie tegoed). De conversie van Jens was van bovengemiddelde schoonheid en ineens was het 7-0 voor Gouda. De studenten bleken vooral fit te zijn en – en dat was ooit wel anders – bijna iedereen in het lichtblauw wist waar ze mee bezig waren. Dus de jonge heren vlogen van links naar rechts over het veld, hier en daar in de toch wel erg stevige tackles van de Goudse defensie lopend. RFC Gouda verdedigde, Thor viel aan. Ineens, na en minuut of 10, was daar hoongelach vanuit het mooi gekrijte MT Vak van RFC Gouda. De 9 meegereisde supporters gingen helemaal los: “Haha, ze gaan voor de palen! Angst!”. Kennelijk niet helemaal gerust op een goede afloop besloten de werkbouwtuig-ers een tikkeltje ‘odd’ de bal tussen de palen te mikken. De vraag of dit de mening van het hele team was of alleen van de ietwat “cocky” spelende Nummer 7 (die naast alle conversies, alle kick-offs, alle vrij trappen ook naar verluid de palen buiten zet, altijd de hond uitlaat en ook nog wekelijks zijn moeder een bos bloemen geeft), daar komen ze op de boot wel achter. Wel raak, dat dan weer wel: 7-3. Maar goed, het beeld was duidelijk. Thor was er vaak net eerder bij, vaak met net 1 of 2 meer en als de gebruikelijke slopers van RFC Gouda dan langzaam maar zeker moe worden, vallen er vanzelf gaten. Via 4 tries liepen de studenten uit naar 24-7. Dat de eerste dan echt vergezeld werd met een off-side van jewelste, dat is de ref vergeven (door iedereen behalve Roger natuurlijk). Rust.

    Na rust een handvol verse troepen in beide kampen, maar het beeld veranderde nauwelijks. Thor, als ze de bal hadden, in de aanval, RFC Gouda bij vlagen snoeihard verdedigen en moeizaam naar voren knokkend tegen een fitte driekwartlijn. Daardoor waren er ook hoogtepunten want het was niet helemaal eenrichtingsverkeer. Als je balbezit zou kunnen meten, was het wellicht ergens in de buurt van 50:50 maar als de studenten er eenmaal door waren, was het raak. De score liep gestaag op naar 45-7 voordat na een sierlijke maar volledig verkeerd getimede sprong van een student leep en pardoes op de bal viel. Het MT ging al los want die hoopten op een juich-try. Klein detail is dat de bal niet door Jens getrapt werd maar snoeihard door de Delftse blaag, via een kopbal van Tim M met dezelfde snelheid weer de goede kant op vloog. Conversie was wonderschoon, de eer was definitief gered 45-14. De studenten gaven nog even gas en in de slotseconden was het weer Jens die als een volleerd scrumhalf de bal na een mooi gewonnen ruck op pakte en letterlijk het daartoe bestemde vak in dook. Eindstand bereikt: 57-19 voor Thor.

    Hulde voor het harde werken, hulde ook voor de Jonge Garde die wederom goed mee kon. Een weerzien met Roling is ook altijd leuk. Dorus bleek een geknakte vinger te hebben (beter je vinger dan je moraal!), Nummer 7 bleek eigenlijk best een leuke vent te zijn, Bart R dacht even dat hij Nostrodamus was maar een zak ijs en een klein ranzig blikje bier van een of ander goedkoop huiswerk en een klein slokje water over de ‘hoge lies’ deed wonderen. Tim was opvallende minder vrolijk toen hij een slokje water over zijn gel kreeg terwijl hij pijn in zijn enkel had. Pittig dingetje die Tim. Roger had ook weer een topdag want op de parkeerplaats was nog een of ander akkefietje met een mede verkeersdeelnemer. Liep allemaal af met een sisser natuurlijk en nu mag de Goudse horde zich gaan opmaken voor een altijd beladen duel met de Academicals. Eens kijken of we het dit keer wel voor elkaar krijgen niet mee te gaan in hun geliefde en geperfectioneerde spel van discussiëren, tijdrekken, uitleg vragen, rolling mauls van 50 m en toch weer winnen. Voor het publiek, die dit als entertainment zien en niet als sportieve hobby, altijd een mooi schouwspel. Theater is er niets bij.

    Niels