• Goudse rugbyers maken het spannend tegen SVRC: 17-17

  In een rechtstreeks duel om de 5e plek hebben RFC Gouda en het Delftse Sanctus Virgil het zeer spannend gemaakt. Beide teams gunden elkaar helemaal niets en met 17-17 was iedereen tevreden maar ook ontevreden.

  RFC Gouda begon furieus en scoorde meteen door een zeer oplettende Jens P. De conversie mocht hij er zelf doorheen rossen en dat deed hij ook. Maar de studenten zijn niet voor niets de een na productiefste formatie in de 3e Kalsse Zuidwest en dat lieten ze zien. Zeker een kwartier lang bivakkeerde de Goudse formatie diep in eigen territorium en waren het de studenten die de dienst uitmaakten. Na een minuut of 30 werd dat ook beloond en scoorden de aanstaande ingenieurs. De conversie was eerlijk gezegd best te doen (voor een rechtspoot) maar werd gemist – achteraf een dure.

  Vlak voor rust gaven de gastheren nog een keer, met wind mee, gas en dat betaalde zich uit. Het was Auke die het lederen kleinood in het daartoe bestemde vak mocht drukken en weer peerde Jen de conversie mooi door de palen. Toen Auke in de laatste minuten een penalty door de palen joeg was het 17-5 bij rust, maar met wind tegen zou het zwaar worden in het 2e deel.

  En dat werd het ook. De studenten waren bij elke aanval gevaarlijk maar RFC Gouda hield stand, heel lang. Maar als we eerlijk zijn was het wachten op een gat in de Goudse defensie en uiteindelijk kwam dat er ook. 17-10. Zonder al te emotioneel te worden mogen we toch wel concluderen dat dit, zeker voor RFC Gouda, een bijzonder goede wedstrijd was. Zelden werd er een tackle gemist, het losse werk was ongekend spannend en fel en de zeer goed leidende ref had het allemaal helemaal onder controle. Plots was daar geel voor een Delftse blaag (die tot ver na de wedstrijd vol hield volkomen onschuldig te zijn) en binnen 2 minuten was daar ook geel voor Roy E. (die ruiterlijk toegaf hij al zijn centen op het verkeerde paard gezet had “als die hem wel gevangen had…”). Dus even 14 tegen 14 en met nog meer ruimte werden de rappe studenten steeds gevaarlijker. Uiterst lullig was dan de manier waarop er gescoord werd. Terwijl heel Gouda dacht dat een wel erg traag terug wandelende student ongeveer 50 m off-side stond, kon de meneer in kwestie de bal zomaar vangen – na een ietwat aparte trap van een Gouwenaar – en pardoes met bal en al tussen de palen vallen: 17-17. Video ref was net even koffie halen, protesten van captain – nota bene in gezelschap van beide ouders – hielpen niet. Achteraf zijn de laws erbij gehaald maar het leverde geen uitsluitsel op. We zullen het nooit weten, en wat doet het ertoe: Het 8 uur journaal noemde het niet eens. Leermoment: Voorwaartsen moeten niet kicken, dan raakt iedereen in paniek. Nog een zeer spannende laatste 5 minuten met – het mag benoemd – de 2 try-saving tackle van routinier Roger van D.

  Afgelopen uit: 17-17. Beide teams hadden kunnen winnen, maar ook verliezen en daarom was eigenlijk iedereen wel tevreden. De stand is nu bizar want maar liefst 3 teams kunnen nog de 5e en 6e plak halen maar dezelfde 3 teams kunnen ook net 7e worden waardoor ze in de ‘degradatiepoule’ komen. Een nogal dramatisch naam voor een poule waar naar verwachting niemand degradeert, maar het beest moet een naam hebben. Promotiepoule – waar RFC Gouda echt niet gaat promoveren – is net zo gek.

  Wat is er verder nog de moeite van het tikken waard: Wederom een ijzersterke wedstrijd van de jonge garde bij RFC Gouda. Zonder iemand te kort te willen doen waren de optredens van Marko en Quinten ongekend. Als we daar nog 5 tot 10 jaar van mogen genieten…

  Langs de lijn was het uitzonderlijk druk. Een nieuw woord geleerd: “Uitgeroosterd”. De thee-lade is gepromoveerd tot doppen-lade, er zitten ineens openers aan de bierplank en met roze cijfertjes wist iedereen dat er een dame achter de knoppen zat. Al met al weer een zeer geslaagde rugby dag.