• RFC Gouda legt het af tegen Thor: 5-39

    In de eerste wedstrijd van de zogeheten ’kampioenspoule’ – het nieuwe concept – mocht RFC Gouda op het universiteitsterrein aantreden tegen de Delftse studentenformatie Thor. Niet dat RFC Gouda kampioensaspiraties heeft, maar Thor kon zowaar een tegenstander blijken waar de Gouweneuzen een kans hadden, zo werd gedacht. En dat was ook het geval, althans, in de eerste helft. In het eerste half uur waren beide teams erg aan elkaar gewaagd en was, en dat is wel een beetje nieuw, de driekwartlijn van RFC Gouda minstens zo snel en wendbaar als die van de studenten. Beide teams wisselden een try uit waardoor het frappant lang 5-5 bleef. Helaas blijkt Thor een sterk team, conditioneel fit met een paar sluwe rakkers erbij die snel door hadden waar RFC Gouda het moeilijk had, namelijk diep in de driekwartlijn en bij 3e en 4e fases. Een handvol try-saving tackles van (o.a.) Marko, Bart R en good-old Roger hielden Gouda lang in de race, maar de studenten scoorden vlak voor rust, tweemaal, waardoor het bij de denkbeeldige thee al/pas 5-17 was.

    Na de rust begon RFC Gouda, middels een eindeloze serie oplossingen/suggesties rond de voorwaartsen, met heel veel balbezit. Tot twee of driemaal toe stonden de Goudse heren letterlijk op de Delftse trylijn te worstelen, maar Thor had de zaakjes daar goed voor elkaar. En kennelijk had dat veel kracht gekost en ziedaar, hier begon langzaam de betere conditie van de studenten parten te spelen. Nog tweemaal even met 14 moeten spelen door een wel heel erg strenge gele kaart en vervolgens het raadsel van de Verloren Lens. Maar helaas, na een minuut of twintig in die tweede helft viel de vierde try voor de studenten, vrij vlug gevolgd door de vijfde en laatste. De vonk was eruit bij de Gouwenaars en iedereen vond het zo wel welletjes want er werd geen seconde tijd bijgeteld. Studenten de terechte winnaar, goed gespeeld overigens. Lekker recht-toe-recht-aan rugby in het Goudse kamp en zo bleek dat met een handvol snaken die een mespuntje minder fit zijn en een paar (relatief) onervaren heren op belangrijke posities het lastig is om potjes te gaan winnen op een niveau wat tegen de Tweede Klasse aan schurkt. Het zij zo, dat wisten we van tevoren en daar zijn we nog niet klaar voor.

    Aanstaande zondag dan een volslagen andere tegenstander als de nestors van Ascrum op bezoek komen in Gouda. De Academicals maakten indruk door ‘voorronde & winterkampioen’ Dukes te verslaan, tot grote frustratie van de Brabanders overigens, zo valt te lezen. In oktober werd nog van de Academicals gewonnen (als scoorden de nestors wel 4x) dus wellicht dat RFC Gouda – als de driekwarters weer gevonden en bereikt worden – hier dan mag gaan genieten van een overwinning. We gaan het allemaal weer zien.

    Niels