• Colts 2e bij het NK Sevens!

  Colts 2e bij het NK Sevens!

  Op 8 juni trotseerden 13 colts – waaronder geblesseerde Julius als supporter – de barre weersomstandigheden om de finale van het NK 7s in Amsterdam te spelen. Drie weken daarvoor hadden de Goudse colts zich geplaatst voor deze finale door ongeslagen de voorronde te winnen. Daarbij werd van gerenommeerd teams als Oysters en HRC gewonnen. En dat na zegge-en-schrijve precies een halve sevens training. Ten opzichte van toen ontbraken helaas Sem (vakantie) en Killian (blessure). Maar hun zeer waardige vervangers waren Boaz en Thierry. Zorgpuntje was wel de schouderblessure van Floris, maar hij verbeet zijn pijn en speelde de hele dag met een goed ingepakte schouder.

  De eerste tegenstander was Eemland – een cup team. Gouda begon uitstekend en wist met snel spel een 24-0 overwinning te boeken, met onder andere een try van Maxim. Helaas kwam een oor van Jorn niet helemaal ongeschonden uit de wedstrijd.

  De tweede wedstrijd werd tegen Alkmaar gespeeld – en die kenden onze mannen helaas maar al te goed van de verloren Bowl finale (15-a-side) enkele weken geleden. En dat maakte dat Gouda nerveus en afwachtend aan de wedstrijd begon. Voordat de heren het wisten, stonden ze 4 try’s achter. De tweede helft bood Gouda iets meer weerstand, maar de eindstand was toch een dikke 38-5 nederlaag.

  De derde wedstrijd was een BYE tegen WestFriesland en daardoor eindigde Gouda als 2e in de poule. En dat betekende een kwartfinale tegen het gevreesde Breda, dat in de reguliere cup competitie eigenlijk het allersterkste colts team was.

  En dat werd een bloedstollende wedstrijd. Gouda speelde uitstekend en kwam 2 try’s voor mede dankzij het betere stormram werk van Gerdo. Maar voor rust kwam Breda 1 try terug zodat de stand bij half time 14-7 was voor Gouda. Direct na rust maakte Breda snel een try zodat de stand weer in evenwicht was. Maar Gouda maakte er niet lang daarna al weer 21-14 van. Het spel bleef op neer neer golven en Breda kwam in een sterke fase terug met 2 try’s zodat het vlak voor tijd 26-21 voor Breda was. Maar Gouda bleef aanvallen mede met de razendsnelle Olivier. En dat leidde vlak voor tijd tot een prachtige try van Wiebe (26-26). En dus moesten er penalty kicks worden genomen. Omdat Tjerk en Pieter hun kicks maakten en alle Breda spelers misten, werd Gouda uiteindelijk de winnaar van deze zenuwslopende kraker.

  Dat betekende de halve finale, en wederom was Alkmaar de tegenstander. En toen bleek dat Gouda geleerd had van de vorige wedstrijden. Er werd gelijk vanaf het begin uitstekend druk gezet, en Alkmaar kwam daar bijna de hele wedstrijd niet onderuit. Gouda won overtuigend met 43-5, onder andere dankzij 3 try’s van Sam en een prachtige interceptie van Jared.

  En dat betekende dat Gouda de finale ging spelen en wel tegen Castricum – finalist uit de plate competitie. Wellicht dat onze mannen wat nerveus waren, of dat de wind hen parten speelde. Maar Gouda speelde de eerste helft niet hun normale spel en ging rusten met 3 try’s achterstand, waarbij 2 try’s duidelijk te maken hadden met de harde wind (0-17). Maar na de rust liet Gouda zien waar ze toe in staat waren. En dat leidde tot 2 try’s zodat Gouda weer op 1 try verschil stond (14-17). Helaas ontsnapte de snelste Castricum speler even aan de aandacht wat direct leidde tot een try (14-24). Maar Gouda gaf niet op een scoorde al snel de aansluitings-try (21-24). Gouda wist na de kick-off wel gelijk de bal te veroveren en ging direct in de aanval, maar er was helaas onvoldoende tijd om nog een try te maken.

  En dus eindigde Gouda op de 2e plaats op dit NK 7s. Een prachtig resultaat en een geweldig cadeau voor coach Renier die met dit toernooi afscheid nam van ‘mijn jongens’.

  En omdat dit het (bijna) einde van het seizoen was – en voor een aantal spelers ook het einde van hun tijd bij RFC Gouda – werden er nog diverse cadeaus uitgereikt: een managerspet aan Pieter-Jan, een door de spelers gesigneerd shirt voor Renier en een fotoboek namens de ouders aan coach Renier.

  Voor de tweedejaars colts een prachtig einde van een geweldig jeugdrugby tijdperk met vele prijzen, maar nog belangrijker: heel veel respect, discipline en vriendschap.

  “Sport has the power to change the world. It has the power to inspire, it has the power to unite people in a way that little else does. It speaks to youth in a language they understand. Sport can create hope, where once there was only despair. It is more powerful than governments in breaking down racial barriers. It laughs in the face of all types of discrimination.” Nelson Mandela

   
  HP