• Goudse rugbyers hadden duidelijk behoefte aan oefenwedstrijd tegen Nieuwegein: 21-12

    In prachtige omstandigheden werkte RFC Gouda zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen 2019-2020 af. Mooi weer, rechte lijnen, prachtig gras en goede sfeer want tegenstander RC Nieuwegein, eigenlijk de buren, werd aangevuld met een handvol heren van leden van RC Dordrecht. Zo werd een redelijke tegenstander van 3e Klasse niveau gevormd. Dus daar konden de Goudse heren zich een even mooi aan meten. En dat gebeurde ook, ondanks dat RFC Gouda een half team miste aan ziek, zwak, misselijk, oma jarig en een hardloopwedstrijd voor een goed doel. Alleen de laatste werd niet als smoes gezien.

    De Goudse voorwaartsen hadden het, mede door het ontbreken van een paar krachtpatsers niet makkelijk tegen het zware pack van de gasten. De scrums waren, zeker na het eerste part (er werd 3 x 20 min gespeeld) eigenlijk standaard voor de Utrechters. De Goudse boys waren wel fitter en dus vaak als eerste bij het losse werk, maar dan wel vaak in z’n ‘achteruit’, en da’s lastig. In de driekwartlijn was RFC Gouda echter veel sneller en beter, zelfs (of mede dankzij – kies zelf maar) met Rob R en Eric B als centers. Maar goed, als de spurters die de bal niet krijgen van de duwers, wordt het lastig en erg rustig in de driekwartlijn, zo constateerde ook Rob. Inderdaad, daarom zit hun haar vaak nog wel goed.

    Jesper (en Jens conversie) openden de score en na een minuut of 5 was het al 7-0. En die score bleef opvallend lang staan want ondanks dat de wedstrijd zich eigenlijk volledig op de Nieuwegeins helft afspeelde, slaagde de gastheren er nier in een gaatje te vinden. In het begin van het tweede part scoorde RC Nieuwegein in eigenlijk de eerste de beste keer dat Nieuwegein zich in de Goudse 22-meter meldde. Vrijwel direct na de aftrap, stapte Eric B in een mooi zelf getrokken gat, karakteristieke ‘boogbal’ en met conversie van Jens was het alweer gedaan met de Nieuwegeinse hoop: 14-7. In datzelfde tweede part was het nogmaals hetzelfde tandem dat – na ongeveer 10 minuten aandringen – de score naar 21-7 tilde. Het laatste part werd een beetje rommelig. RFC Gouda won de scrum niet, maar nu helemaal kansloos, in het losse werk liepen beide partijen soms elkaar en soms zichzelf letterlijk in de weg en door de vele wissels werd het er niet veel beter op. Thijs S liep tegen Kapitein Max V aan en hield daar een scheven neus aan over. De Gebroeders Revet zetten (na wel erg makkelijk uit de tent gelokt te zijn) ter plekke een “Verhitte Debatclub” op, maar het eerste de beste aspirant lid van deze vereniging, referee Brian D, wilde helemaal niet meedoen. Jesper viel uit en good-old Roger mocht nog even scrum half zijn, maar moest ook weer/nog even wennen. Kortom, rommelig en pandemonium in het openluchttheater aan de Uiterwaardseweg waar alleen het publiek hooguit kon gniffelen want echt best was dat deel van de voorstelling niet. Het weer en het weerzien was beter. Wel wonderschoon was de break van een Nieuwegeinse snaak, die precies op tijd en vol gas door de ietwat vermoeide Goudse driekwarters schoot. Iedereen vond het wel mooi zo dus eindstand 21-12, iedereen blij.

    Volgende week, gaat het dan echt beginnen en met anderhalve wedstrijd in de benen, moet RFC Gouda wel min of meer goed voorbereid zijn. De eerste XV mogen thuis (1430u) gaan draven en scrummen tegen de bloedfitte Rotterdamse Studenten en de Batavieren mogen dat in Delft gaan doen tegen de Delftse Studenten. Kortom, het wordt leuk.

    Niels