• Tripreglement

    De diverse Trips zijn een van de hoogtepunten van het rugbyseizoen bij RFC Gouda. Elke jaar zijn er weer groepen vrijwilligers die met veel energie en enthousiasme deze mooie rugbytraditie vorm geven voor de diverse leeftijdscategorieën. Ter ondersteuning van de organisatoren van de Trips heeft het bestuur van RFC Gouda een Tripreglement opgesteld. Dit Reglement geeft kaders aan het organiseren van Trips, zodat leden van Tripcommissies weten wat het bestuur van hen verwacht en wat zij van het bestuur mogen verwachten.

    Het Tripreglement is te vinden op de Documenten pagina van de website. In de praktijk betekent het Tripreglement het volgende:

    • Een Tripcommissie maakt vooraf een begroting
    • Alle geldstromen lopen via een speciale betaalrekening van RFC Gouda
    • Verkoopacties van lekkernijen tijdens wedstrijddagen voor de Trip moeten altijd in overleg met het Bestuur. De Bestuursleden zijn zelf groot fan van alle heerlijke baksels die worden gebakken, maar het is administratief niet te doen om de juiste bedragen in de juiste Trippotjes te laten landen. Daarnaast gaan deze culinaire initiatieven deels ten koste van de reguliere baromzet. Daarom is besloten dat de opbrengst van de verkoop van taarten, brownies, cupcakes en andere heerlijkheden op wedstrijddagen in principe ten goede komt van de clubkas. Het verkopen van culinaire hoogstandjes buiten wedstrijddagen ten behoeve van de Trip blijft uiteraard nog steeds mogelijk en daarvoor kan vanzelfsprekend gebruik worden gemaakt van de faciliteiten van de club.