• Batavieren winnen van Utrechtse RC : 35-17

  (Tekst geleend van Facebook van RC Eilanders): Regen, wind, modder, 30 knappe mannen en een ovalen bal. Juust, er werd door de Batavieren weer geknald. Afgelopen zondag speelden de rugbyers van Flakkee hun eerste thuiswedstrijd in Gouda. Moet ik het nou nog een keer uitleggen? Wij hebben zelf niet genoeg spelers voor een team en clusteren (dat is rugbytaal voor samenspelen) met Gouda 2, die niet genoeg spelers voor een tweede team hebben. Duidelijk toch? Te gast in de polders waar de Gouwe en Hollandse IJssel samenvloeien waren de heren van de Utrechtse Rugby Club. In deze verwarrende tijden hadden zij een mix van hun tweede, derde, vierde en vijfde team meegenomen onder de naam URC 5. Wel vreemd achteraf toen ik de uitslagen van gisteren bekeek dat alle teams van Utrecht hebben gespeeld. Goed, het bleek een mix van ervaren oudere heren en jong talent, net als de Batavieren dus en we verheugden ons op een lekker potje rugby.

  De Utrechtenaren schoten uit de startblokken en het was aan een slimme list van Gouda te danken dat we niet binnen 5 minuten twee tries achterstonden. Een overijverige kaaskop had tijdens het kalken van de lijnen ook een volledige 5 meter lijn getrokken en daar lag twee keer een kiloknaller van URC achter te schreeuwen, terwijl 15 Batavieren elkaar nog eens aankeken en 14 Utrechtenaren hun longen uit hun lijf schreeuwden (mag dat eigenlijk wel?) dat het de lijn tussen de vlaggetjes was. Afijn, bij de derde voorwaartse break hadden de gasten het in de gaten en wisten zij het kunststoffen ovaal voor de eerste vijfpunter te drukken. Het fysieke spel van de gasten was lastig vooral voor de voorwaartsen die de scrum niet goed konden houden op het modderige veld. Al snel viel ook de eerste geblesseerde uit, en bij deze kunnen wij u melden dat Wouter de komende weken vreemdgaat met zijn linkerhand. URC wist nog een keer te scoren voordat Roy de eerste vijfpunter voor de Batavieren wist te drukken na een sterke run. Dennis converteerde netjes, maar Utrecht sloeg meteen terug en daarna werd het een veldslag tussen de 22 meter gebieden. Gert-Jaap ging zoals het een goede voorzitter betaamd voorop in de strijd, maar Barend kreeg een paar keer een ‘Joe Marler’ te verwerken en besloot zijn ‘Duitse eieren’ wat rust te geven langs de kant. Aan beide kanten vielen nu blessures voordat Jared een geweldige team-try afrondde met een mooie loopactie en voor het eerst de thuisploeg op voorsprong zette met een nette conversie van Bron. Maar de rood-blauwen gooiden er nog eens een bulldozer actie tegen aan en wisten vlak voor rust nog tegen te scoren wat de stand na 40 minuten op 14-17 bracht.

  De jonkies stonden te trappelen om in te vallen en de coaching staf besloot ook wat wijzigingen in de pack aan te brengen. Ik geloof dat het al snel in de tweede helft was dat Frank met een ferme kopstoot een medespeler tegen de grond werkte, maar ik zag hem alleen bebloed naar de kant gaan dus kan alleen maar bedenken dat het andere slachtoffer doorgespeeld heeft. De verjonging in onze rangen betaalde zich snel uit. Floris Dullemond maakte een fraaie break en de conversie werd door Niels netjes raak getrapt. Hmm, die was dus blijkbaar ook achter mijn rug om het veld ingeslopen. De oudjes van Utrecht werden één voor één gewisseld, maar brachten gek genoeg wel een oldtimer van naar later bleek 58 in het veld die nog als een Sherman tank op onze verdediging in beukte. Waarschijnlijk om Tim en Gert-Jaap zich niet zo oud te laten voelen. Omdat onze pack nu een stuk beter stond bepaalden we steeds meer de strijd in scrums en rucks en de rappe backs wisten wel raad met de gaten die de Utrechters nu lieten vallen. Jared ripte als vanouds de ballen uit de rucks en Michiel was een plaag voor menig tegenstander met zijn harde tackles. Bron brak nog een keer door de verdediging van Utrecht en converteerde zijn eigen try en Utrecht moest het hebben van spaarzame bulldozer acties en manmoedig verdedigen waarbij de regels steeds vaker werden opgerekt. De overigens keurig fluitend referee was het na een tijdje zat en mande tot rust en omdat niemand voor 10 minuten het veld wilde verlaten hielden we ons in zijn gezichtsveld aan ‘the laws’. Jeroen, de Stier van Stellendam, speelde een puike pot maar halverwege de tweede helft bleek de bal onder zijn enkel te zijn verdwenen en dat kan natuurlijk niet waarop hij het veld strompelend verliet. Uit een wanhoopsoffensief van de gasten werd met luid gebrul nog tegen gescoord, tenminste dat dacht iedereen. Mar daar bleek nog een afgekloven wingerarmpje onder de bal te liggen en Roel werd trots als een hond met zeven geslachtdelen overeind geholpen. Mag ik trouwens zeggen dat iedereen als een beest aan het tackelen was, ja dat mag ik zeggen. Het slotakkoord was tenslotte voor Floor, met zijn tweede en onze laatste try en zijn conversie bracht de eindstand op 35-17.

  Met dit resultaat hebben de Batavieren zich op de tweede plek genesteld achter koploper RC Sparta die komende zondag op bezoek komen in Middelharnis. Man of the Match was krullenjong Roel die bijna verzoop in het de laatste tijd door te veel voorwaartsen opgerekte Tuugje maar zich manmoedig door de speciale cocktail sloeg. Wegens het uitdelen van een kopstoot aan een eigen speler, overigens sportief niet bestraft door de referee, dank je wel Mika, werd bij Frank Ut Wuuve Tuugje omgegepst en hij het gefluisterde ‘Why was he born so beautiful’ op gepaste wijze én afstand in ontvangst nam.

  Het was me weer een eer en genoegen.

  Uw razende en raas’kaal’ende reporter,

  Doedelzak

  P.S. Jeroen was de 40e Eilander die in de competitie uitkwam en bovendien pas de 3e die bij zijn debuut een overwinning achter zijn naam mocht schrijven. Hulde en felicitaties. Als Mark en Hugo hun zin krijgen is je enkel genezen tegen de tijd dat we weer mogen rugbyen.
  P.P.S. Zoals gewoonlijk zijn de volgorde en namen van de puntenscoorders volledig willekeurig omdat mijn assistente Frank S vergat te notuleren. Hij zorgde dan wel weer voor mooie filmpjes en opbeurende aanmoedigingen.
  P.P.P.S. Wilt u mij aub vergeven als ik spel, schrijf, zinsdeel, alinea-fouten heb gemaakt. Ik vind mijn eigen grappen niet zo leuk als ik ze teruglees dus dat doe ik dan ook niet.