•  Beslissende fase voor RFC Gouda begint NU !

   

  Afgelopen zondag moest RFC Gouda 1 naar koploper RC Delft en kijkend naar de ranglijst, was dat een kansloze missie. Maar net als in eerdere wedstrijden tegen – op papier veel betere – teams als Obelix (Nijmeegse Studenten), hetzelfde Delft en Tilburg, bleek daar niet waarde aan te hechten te zijn. RC Delft begon goed, met ongeveer drie tries in eerste deel, maar moest na een half uur al achter de feiten aan. De Goudse heren kwamen heel dichtbij en de vroege voorsprong bleek midden de tweede helft een zegen voor de Delftse heren. RFC Gouda kon ondanks hard aandringen het gat niet overbruggen en in de slotfase werd de stand nog enigszins vertekend 38-17, omdat de kaars toen echt uitging bij de tegen degradatie vechtende Gouwenaars.
  Dus in de komende vier weken is het ‘erop of eronder’ voor de Goudse rugbyers. Het hele jonge team (grofweg de helft van de altijd spelende harde kern is onder de 25) zal tegen mede-degradatie kandidaten Tovaal (Goes) 15 mei en Rotterdam (2e XV)  22 mei moeten winnen. Tussendoor nog een serieuze wedstrijd tegen RC Aachen (8 mei), wat al niet meer kan degraderen. Tegen de Duitse broeders konden wel eens hele belangrijke & verrassende punten gehaald kunnen (en moeten?) worden.
  Omdat het ’touring seizoen’ ook begonnen is – ook door twee jaar corona uitstel – komen er ook al buitenlandse team op bezoek. Waaronder bijvoorbeeld Reading RFC aanstaande zaterdag. Achteraf allemaal niet zo ideaal, maar ook social rugby is belangrijk voor rugby en dus RFC Gouda. Dus de agenda zit nog vol.
  De tweede selectie van RFC Gouda, Batavieren, ondertussen aangevuld met een handvol REL-lers uit Etten Leur en zelfs een verdwaalde Wageninger, mochten het afgelopen zondag in Gouda opnemen tegen Utrechtse Studenten en waren (weer) kansloos: 38-64. Klassiek geval van ‘massa tegen rennen’ . Spelplezier is daar leidend en wellicht dat de geuren van de reeds aangestoken BBQ ervoor zorgde dat men het allemaal wel best vond. Een ware reclame voor rugby in de kelder van de ’s Neerlands competitie. Zaterdag  – tegen bovengenoemde Britten – zal het sociale aspect de bovenhand hebben, ook voor de Batavieren.
  Qua jeugd loopt het seizoen ten einde. Cubs & junioren zijn feitelijk klaar (op een inhaalwedstrijd na). Maar : Zeer trots zijn de colts (U18) want aanstaande zaterdag (zoals het nu lijkt om 1530u, na de Britten) mogen zij in een heuse door de NRB georaniseerde finale spelen !  Bowl Final, dus het derde niveau en da’s echt knap. Tegenstander is een cluster van Rotterdam & Hoek van Holland, twee clubs die dus metb argusogen zullen kijken naar RFC Gouda… zij moeten clusteren, wij niet. Zij spelen Ereklasse, wij niet… dus dat geeft al aan hoe knap het is om die finale te mogen spelen.