• Mogen we dit seizoen eindelijk weer eens een normaal seizoen verwachten?

    Wat denkt U ? Mogen we dit seizoen eindelijk weer eens een normaal seizoen verwachten of gooit Koning Winter of onze recentste ‘vijand’ Covid weer roet in het eten?  Of wordt het nog gekker en krijgen we last van Oekraïens-Russische gevolgen? Laten we hopen dat alles weer een beetje normaler wordt. Hoe dan ook: Het seizoen gaat weer beginnen !
    De eerste oefenwedstrijd zit er al op (Spakenburg afgelopen weekend) en de tweede is aanstaand weekend (Pink Panters Driebergen) maar dan is het meteen vol aan de bak met de eerste vijf weken, elke week competitie. Wil RFC Gouda haar ‘favorietenrol’ waarmaken, dan zal het meteen vanaf week 1 moeten laten zien dat het met de grote jongens mee kan want de eerste twee wedstrijden zijn meteen tegen teams die van wanten weten: Het gedegradeerde Te Werve speelde een paar jaar geleden nog hoog in de 1e Klasse en de derde selectie van de Haagsche RC is historisch gezien niet Gouda’s meest fijne tegenstander. We gaan het allemaal weer meemaken en als het hele jonge RFC Gouda nou maar zorgt dat het bij de bovenste 4 of 5 zit rond Kerst, mag het na Kerst onder de bezielende leiding van coach Renier Delport laten zien dat het tactisch en conditioneel in het tweede deel bovenin mee kan draaien.
    De Batavieren, zeg maar de tweede XV van RFC Gouda, spelen samen met RC Dordrecht in de 4e Klasse en daar is het leidende principe “Game On !”. Da’s een serieuze term (niet eens door ons zelf bedacht) van de Rugby Bond om aan te geven wat de bedoeling is : “Zoek het samen maar uit, maar spelen doen we en het moet nog leuk blijven ook “. En dat werkt al jaren verrassend goed in de lagere klassen: Uitlenen, vriendelijke kick-off tijden, nooit meer dan 1 persoon verschil, wel of geen scrum… alles om maar ongeveer 30 mannen (en/of vrouwen!) een leuke middag te bezorgen. De Batavieren doen niet mee voor de promotie en zullen een plek in de middenmoot al prima vinden.
    De Colts (Onder 18), Junioren (Onder 16) en Cubs (Onder 14) spelen ook landelijk geleide competitie, wederom in 3 fases. Dus na 4 wedstrijden (herfstvakantie) wordt een herindeling gedaan, na de volgende 4 wedstrijden (kerstvakantie) nog een keer en dan een volledige competitie tot eind maart. Dit om de verschillen niet te groot te laten zijn. De Jongste Jeugd (van 6 tot 12) speelt elke week een soort mini-toernooi in de regio en dat is – zoals het hoort-  een feest van sportiviteit en gemoedelijkheid. Dampende koffie, kleumende ouders, natte velden, mistige vlagen, modder overal en huilende kinderen bij Groot Onrecht als een hard werkende referee een van de 1001 knock-ons van die ochtend over het hoofd zeg… het is echt prachtig.
    Wij hebben er allemaal zin in !